Özel Tarsus Koleji
ÖZEL TARSUS KOLEJİ Özel Tarsus Koleji eski DP milletvekili Rüştü Çetin tarafından 1965-1966 öğretim yılında kurulmuştu. Okul açılmazdan önce Tarsus’ta dolaşan rivayet, ”bu öyle bir okul olacak ki görenler parmak ısıracak, 1888’de eğitime başlayan Tarsus Amerikan Koleji’ne rakip hatta ondan daha iyi eğitim verecek” yolundaydı.
Okul 1965 Eylül ayında öğretime açılmıştı. Orta ve lise son sınıfları hariç, orta öğretim kısmı tüm diğer sınıflarıyla, ilkokul kısmı da yine son sınıfı dışında öğretime başladı. Okulun binası eski kaymakamlık binasıydı. Arkadaki bahçe hem teneffüs, hem basketbol, hem de voleybol alanı ve beden eğitim derslerinin yapıldığı yerdi.
Birinci sınıflar dışında her sınıftaki öğrenciler nakille başka okullardan gelmişlerdi; ilk sene okula, Adana’dan, Mersin’den gelenlerle, Tarsus’taki başka okullardan gelen 200’ün üstünde öğrencinin kaydı yapılmıştı. Sınıflar ideal sayı olarak kabul edilen 20-24 kişilik sınıflardan oluşuyordu. Sıralar klasik üç kişilik sıralardan değil, tek kişilik sıralardandı. Kendine ait bir sırada oturmak öğrencilerin çok hoşuna gitmişti ama bu çok uzun sürmeyecek 2 yıl sonra klasik sıralarla, bilinen sınıf düzenine geçilecekti.
Eğitmen kadrosu müthişti, Amerikan Kolejinin Amerikalı hocaları İngilizce derslerine geliyor, okulunu birincilikle bitirmiş kişiler olarak tanıtılan asıl öğretim kadrosu – Rüştü Bey Ankara’ya gidip Dil Tarih Coğrafya ve Fen Fakültesinin en başarılı öğrencilerini seçip okula getiriyormuş; rivayet böyleydi- gerçekten çok parlak genç öğretmenlerden oluşmaktaydı. Tabii bazı branşlar için Tarsus’taki diğer okullardan öğretmenler de derslere gelirdi.
Okulun ilk yılında denklik alma zorunluğu olduğu için, okul, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleriyle dolup taşmıştı. Her derse müfettiş giriyor, sıkı bir teftişten geçiyordu. Sonunda denklik alınmıştı. Öğretmenler ders saatlerinin dışında -akşam saatlerinde- takviye dersleri verirlerdi; tabii bila bedel. Öğrencilerin hemen hepsi bu derslere hevesle katılırdı; bunlar onlar için çok eğlenceli ve renkli geçen saatlerdi. Ortaokulun dersleri dahi lise öğretmenleri tarafından verilirdi. Özellikle Türkçe öğretmeni sorumlu olduğu konuların yanında daha ileri seviyede metinler okutur, dersleri çok keyifli hale getirirdi. Öğrencileri şiiri onun sayesinde tanıyıp sevmişlerdi. Özel şiir defteri tuttururdu. Matematik hocaları da yine öyle müfredatın ötesinde derslerini işlerlerdi. Özellikle bir matematik hocası vardı ki, öğrencilerini lise ikiden başlayarak İTÜ, ODTÜ gibi üniversitelere hazırlamak için didinip dururdu. Pek çok öğrencisini de o okulları kazanacak şekilde yetiştirmişti. Tarih, coğrafya, biyoloji gibi dersler de yine uzman öğretmenlerle olağanüstü keyifli saatler olarak geçerdi.
Beden eğitimi hocası, eski Kadın Milli Basketbol Takımı kaptanıydı. Onun sayesinde o dönem orada okuyan öğrencilerin çoğu hiç olmazsa basketbolun temel oyun kurallarını öğrenmiş, yetenekli ve boyu müsait olanlar da basketbol oyuncusu olmuşlardı. Hoca, ritmik jimnastik ve atletizme de çok önem verir, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramında o zamana kadar Tarsus’ta alışıla gelmiş gösteri kalıplarını kırarak özgün, değişik sportif aktivitelerle törenlere renk katmıştı.
Ne yazık ki, ileriki yıllarda o seçkin öğretim kadrosunun öğretmenleri birer birer ayrıldılar. Öğretim kalitesi değişti ve okul 1972-1973 öğretim yılı sonunda kapandı. Tarsus’un bu ilk karma özel okulunun ömrü uzun olamamış ancak, 12 yıl sürmüştü.
Kaynay: Ayşe Yetmen