Değişiklikler

Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Anasayfa

1.173 bayt eklendi, 05.24, 2 Mayıs 2021
değişiklik özeti yok
21. satır: 21. satır:  
<div>
 
<div>
 
{{GününÖnemlileri
 
{{GününÖnemlileri
|madde=Akkahve
+
|madde=Yağ Fabrikası
|madde-resmi=Taş_Bina_altındaki_Akkahve.jpg
+
|madde-resmi=Fabrika.jpg
|madde-açıklaması=Tuz Deposu olarak bilinen bina 1944'te Vilayetçe satın alınarak yapımına başlanan Taş Bina ve üst kattaki otel projesi ile devam eder. Alt kattaki Akkahve kısa zamanda Mersinlilerin hizmetine girer. Kent tarihinin en ciddi kültürel yapılanmasına öncülük eden sanatçı grubunun aynı çatı altında bir araya gelmesi ancak 1954’te mümkün olur.
+
|madde-açıklaması=İngiliz Yağ Fabrikası, kurulduğu dönemi ve işlevini düşündüğümüzde, Avrupa’da başlayan “Sanayi Devrimi”ne Anadolu’da ilk sayılabilecek girişim olmalıdır.
Akkahve, 1948-1962 yılları arasında Mersin’de gençlerin okul dışındaki zamanlarında bilgilendikleri, bilinçlendikleri bir mekan olur.  
+
 
 +
Fabrikaya 1853 yılında İngiliz asıllı levanten Mr. Gold tarafından başlandığını, Amerikan İç Savaşı sırasında ve o yıllarda işletilmeye başlanmış olduğunu anlıyoruz. Daha sonra “Whittal” şirketinin öncülüğünde 1910 yılında “The Mersyna Oil and Cake Mill Co. Ltd.” (Mersin Yağ ve Küspe Fabrikası Ltd. Şti) tarafından fabrika yeniden elden geçirilerek üretime geçirilmiştir.  
 +
Whittal’in uzun yıllar bu fabrikayı işletmiş olduğunu anlıyoruz. Birinci Dünya Savaşı sırasında ve Mersin’in işgalinden yaklaşık iki yıl önce 28 Temmuz 1916’da fabrika ve tesisler denizden bir muhrip tarafından bombalanıp hasar görmüştü.
 +
 
 +
Fabrika cumhuriyetin ilânından sonra da Turyağ firması tarafından çalıştırılmış. Halkın İngiliz Fabrikası olarak isimlendirdiği bina daha sonraları Ziraat Bankası’na devredilmiştir. 1938 yılına kadar nebati yağ ve sabun fabrikası olarak çalıştırmış, bu tarihten sonra Türkiye Yağ Mamulâtı Sanayi Limited Şirketi’ne kiralanmıştır.
 +
 
 +
İkinci Dünya Savaşı sırasında güvenlik nedeniyle İstanbul’dan Mersin’e taşınan Deniz Astsubay Okulu, içyapısı  tadil edilen fabrikada eğitim ve öğretimine devam etmiş. Daha sonraları askeri depo olarak hizmet veren bina, devredildiği Turyağ firmasındaki işletme sorunları nedeniyle 1948 yılında tekrar Ziraat Bankası’na devredilmiş. O yıllardan sonra çalıştırılamayan tesis Milli Savunma’nın mülkü olmuştur.  
 
|günün-resmi=Çukurova_Barı.jpg
 
|günün-resmi=Çukurova_Barı.jpg
 
|ayın-resmi=Eski_Otogar.jpg
 
|ayın-resmi=Eski_Otogar.jpg

Gezinti menüsü