Mersin Elektrik Komandit ve Mersin Elektrik A.Ş.

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Mfsozmen (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 10.15, 23 Mart 2021 tarihli sürüm
(fark) ← Önceki hâli | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Mersin'de elektrik üretimi adına ilk teşebbüsü gerçekleştiren firma. Bu firmanın 1927 yılında elektrik üretmeye başlamasına kadar şehirde aydınlatma gaz lambaları ile yapılıyordu. Aydınlatılan alanlar da İngiliz Fabrikası, Bodosaki ve Bandeli Fabrikaları gibi tesislerin bulunduğu bölgeyle sınırlıydı.

1924 yılında "Sermayesi Eshama Munkasem Mersin Elektrik Komandit Şirketi, Vasıfzade Şevket, Şıhmanzade Şükrü ve Şürekası" adıyla kurulan şirket, elektrik üretimi konusunda Mersin Belediyesi ile düştüğü anlaşmazlık lehine sonuçlanınca 1927 yılı sonunda ilk elektriği üretmiştir.

1 Haziran 1929'da firma, anonim şirkete dönüştürüldü ve adı "Mersin Elektrik T.A.Ş." oldu.

Elektrik üretimini 1956 yılına kadar sürdüren şirket bu tarihte kendini feshetti. Belediye, 600 bin TL bedel karşılığı şirketin bütün varlığını devraldı ve "Mersin Belediyesi Elektrik İşletmesi" adı ile Mersin'in elektrik ihtiyacını, işin Türkiye Elektrik Kurumu'na devrine kadar sürdürdü.

TARSUS'TA İLK ELEKTRİK

Mersin'in aksine Tarsus elektrikle 20. yüzyılın hemen başında tanışmıştır. Bunun nedeni Türkiye'nin ilk hidroelektrik santralinin Tarsus'ta kurulmuş olmasıdır. Tarsus Belediyesi'nde teknik eleman olarak çalışan Avusturyalı Dörfler adlı kişi, İtalo Suissera marka bir türbinle 1902 yılında elektrik üretmiştir. 2 Kw. gücündeki bu dinamodan elde edilen elektrikle bir kısım sokaklar ile seçkin birkaç evin aydınlatılması sağlanıyordu. İşgalden sonra kurulan bir şirket vasıtasıyla santral yenilenerek, 1922 yılından itibaren Tarsus'a düzenli olarak elektrik verilmiştir. [1]