İclal Tan

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

İclal Tan: 23 Nisan ve Çocukların İclal Ablası…

Hayırseverliği ve sosyal kişiliği ile tanınan İclal Tan Koçaşoğlu, Mersin Devlet Hastanesi ve Doğumevi'nin yapılmasında büyük katkıda bulunmuş, uzun yıllar Sokak Çocukları Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanlığı görevini yapmıştı. İclal Tan Koçaşoğlu, özellikle sokak çocuklarının topluma kazandırılmasına büyük katkı sağlamıştı.

Hâkimiyeti Milliye ve Çocuk Bayramı Mersin’de coşkun tezahüratla kutlandı. Çankaya Mektebi beşinci sınıf talebesinden İclal çok heyecanlı ve yaşından umulmayan bir hitabet kudreti ile bu günü kutladı. (24 Nisan 1937, Yeni Mersin) Bu küçük kız büyüdü ve Sokak çocuklarının annesi oldu. Sokak çocukları konusunda yaptığı çalışmalar akıllardan hiç silinmedi. Onların elinden tuttu. Madde bağımlısı çocuklar için 'hastane ve çocuk evi' projeleri geliştirdi. Sokakta yaşayan çocukların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılmaları için büyük emek harcadı... Bir dönem Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde Temizlik İşleri Müdürü olarak da çalıştı. Arabaların içinde kapı kapı dolaşarak, 'Ey efendi oradan çöpünü al, Ey efendi bunu buraya dökme' diye anonslar yaptı. Bugün böyle bir insan bulamazsınız... Anlatılmaya zamanın yetmeyeceği çalışmalarının ışığı burada kaldı, kendi ise ebediyete gitti. Kentte hayırseverliği ve sosyal kişiliği ile tanınan Koçaşoğlu, Mersin Devlet Hastanesi ve Doğumevi`nin yapılmasında büyük katkıda bulunmuş, uzun yıllar Sokak Çocukları Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanlığı görevini yürütmüştü. Madde bağımlısı çocuklar için `hastane ve çocuk evi’ projeleri geliştirdi. O çocukların Ablası oldu…

12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra kapatılan Mersin Kuvayı Milliye Cemiyetindeki hatıra, bilgi ve belgeler de çeşitli şekillerde yok edildi. Bu kahramanların adları ve resimleri bir bakıma unutturuldu. İclal Tan Hanım Osman Muzaffer Beyin büyük kızıdır. (Osman Muzaffer Bey Kurtuluş Savaşı’ndaki hizmetlerinden dolayı, Mustafa Kemal imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Riyaseti tarafından takdirname almıştı. Birinci Dünya Savaşında da bir Savaş (Başarı) Madalyası, bir Alman Savaş Madalyası ve bir de Avusturya Savaş Madalyası almıştı. Son olarak istiklal Madalyası almaya da hak kazandı.)  

Bu üzücü vefasızlığa dayanamayan İclal Hanım Kültür Bakanlığına yazarak, uzun süre uğraş verdikten sonra Atatürk Müzesi’ni kurdurmayı başardı. Kuvayı Milliye kahramanlarının hatıralarını burada toplayarak, onlara layık oldukları değerin verilmesini sağlamaya çalıştı. İclal TAN; bu gayretlerini sürdürüp, vatandaşlardan destek almayı beklerken: -“Sen mi kurtaracaksın bu memleketi. İşleri sen mi düzelteceksin? Yeter şimdiye kadar çalıştığın” gibi ümit kırıcı sözlerle karşılaştı hep. Ama yılmadı ve düşüncesini gerçekleştirmeyi başardı… Mersin Çamlıbel semtinde bir sokağa İclal Tan adı verilmiştir...

Küçük resim oluşturmada hata: Küçük resim hedefe kaydedilemiyor