Celal Abaç

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Celal Cemil Abaç (d.1899 İstanbul - ö.1962 Mersin) Mersin'de kültür hayatının gelişmesinde büyük katkıları olan sanatçı.

1899'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Belediyesi bünyesinde açılan, önce konservatuvar sonra tiyatro topluluğu hüviyetindeki Darülbedayi'de çalıştı.

1928 yılında ailesiyle Mersin'e yerleşti. Dönemin Belediye Başkanı Mithat (Toroğlu) Bey'in desteğiyle 1930'da Şehir Bandosu'nu, Musiki ve Tiyatro Okulu'nu kurdu.

Mersin Halkevi'nin kuruluş yıllarında, kurumun kent yaşamında etkin olmasında önemli roller üstlendi.

Piyano eğitimi görmüş olan, eşi, ilkokul öğretmeni Sahire Hanım, müzik çalışmalarında kentin Müslüman ve gayrimüslim kadınlarına öncülük ediyordu. 1933 yılında “Onuncu Yıl Marşı”nın Mersinlilere öğretilmesinde büyük emeği olduğu belirtilir.

Abaç, Halkevi'nde kendi yazdığı piyesleri sahneledi, İçel Halkevi dergisinde ve yerel gazetelerde çok sayıda makale ve bir romanı yayımlandı. [1]

1943'te Yeni Mersin gazetesinde bir yıla yakın tefrika edilerek yayımlanan "Emirali" romanında, Osmanlı imparatorluğu döneminde Ege sahillerine dadanan Cenevizli ve Venedikli korsanlara karşı koyan bir Türk denizcisinin yaşamını anlattı.

Mersinspor'da başkanlık yaptı ve su sporları ajanlığı görevini yürüttü. Bir ara kurduğu "Kahkaha Cemiyeti" ile kentin sosyal yaşantısına bu alanda da katkı sundu. [2]