Hayri Oktar

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Hayri Oktar Bey Türk Kütüphaneciler Derneği üyesiydi. Mersin okulları çağdaş eğitim yönünden birçok ilin önündeydi. Tarla mektebi olarak eski bir okulun da müdürlüğünü yapmıştı. Okulun bugünkü yerinin batı kesiminde eskiden beri lojman olarak kullanılan bina “Ermeni Kilisesi” olarak yapılmıştı. Daha sonraları, bu kilisenin bitişiğine “Tarla Mektebi” adıyla bir okul açıldı. Kilisenin bulunduğu yer lojman olarak kullanılmaya devam ederken bitişik kısmında eğitim ve öğretim devam etti. Okulun adı “İsmet Paşa” olarak değiştirildi. Daha sonra “Barbaros İlkokulu” adı altında ülkeye birçok değerli insan yetiştirdi. Yıpranan Barbaros İlkokulunun yerine, 1961 yılında bugünkü bina yaptırıldı. Yeni okulu yaptıran Mersin’in Kazanlı Köyünden Kasım oğlu, Salim Güven adında bir vatandaştı. Okuldaki emeği ve hizmeti karşılığı okula, okulu yaptıran insanın adı olan “Salim Güven” adı verildi. İlköğretim yasasından sonra ek bina yaptırılarak okulun adı “Salim Güven İlköğretim” okulu oldu. Bu okulun ilk müdürü Hayri Oktar Bey’di. Hayri Bey İçel Kolejinin de müdürlüğünü yapmıştı. Ayrıca Türk Kütüphaneciler Derneği Mersin Şubesi’nin İçel İl Halk Kütüphanesi salonunda yapılan genel kurul toplantısında; Genel Kurul Başkanlığına Ahmet Şenol Bey, Başkanvekilliğine de Hayri Oktar Bey seçilmişti.

Oktar ailesinin en bilinen üyesi NAZIM OKTAR'dır. Yaklaşık 50 sene boyunca aktif olarak seslendirme sanatıyla uğraşan Nazım Oktar, 2020 yılında Bakü’de 74 yaşında hayata veda etti. Sunuculuğa 1968'de başlayan Nazım Oktar meslekte çok uzun süreler adından söz ettirdi. Önce devlet yayıncılığında, ardından da HBB ve Star TV başta olmak üzere hemen bütün TV'lerde sürüp giden bir koşturmaca onunki. Oktar'ın sunuculuğa adım atması tesadüflerle gerçekleşmiş. 1968'de Ankara Üniversitesi İktisat Bölümü'nde okurken bir arkadaşı TRT Radyoları'nın sunucu aradığını söyleyerek aklını çelmiş. Oktar'ın TRT macerası 1970'li yılların sonlarına dek sürer, İsmail Cem'in genel müdürlüğü döneminde de görevinden ayrılır. 1991'de yeni kurulan Star TV'nin çağrısı üzerine yeniden sunuculuğa döner. Sonrasında da ömrünün sonuna kadar çeşitli yerlerde seslendirmeler yapmaya etmiştir. Son olarak ‘ Teksoy Görevde’ ve ‘Objektif’ programlarının seslendirmelerini de yapmıştır.

Kaynak: Usta seslendirmeci Nazım Oktar hayatını kaybetti https://www.siyasetcafe.com/usta-seslendirmeci-nazim-oktar-hayatini-kaybetti-72582h.htm Kaynak: https://www.siyasetcafe.com/usta-seslendirmeci-nazim-oktar-hayatini-kaybetti-72582h.htm Kaynak: "Mersin Sinema Günlükleri" Aydın Sevim, 2019