Kızkalesi

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan önemli bir turizm merkezi. Adını, 12. yüzyılda denizin üzerinde inşa edilmiş olan Kız Kalesi'nden alır. Tarihi adı Korykos'tur.

Kız Kalesi

Tarih boyunca Selevkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Ermeniler, Fransızlar (Kıbrıs Krallığı), Karamanoğulları ve Osmanlıların hakimiyetinde kalan bölgeye ilk yerleşimler MÖ. 4. yüzyılda başlamıştır.

Tarihçi Herodot, bu şehri Georges adında Kıbrıslı bir prensin kurduğunu yazar. MS. 72'de Roma hakimiyetine geçen Kızkalesi, 450 yıl Roma yönetimine bağlı kaldı. Bölge bu dönemde zeytincilikte gelişme gösterdi ve zeytinyağı ihraç merkezi haline geldi.

Bizanslılar döneminde Arap saldırılarına karşı çevresi surlarla çevrildi. Denizin üzerindeki Kız Kalesi yapısı da 1199 yılında Bizanslılar tarafından yaptırıldı.

Daha sonra burası Selçuklular'ın ve Kilikya Ermeni Krallığı'nın eline geçti. Ermeniler, 14. yüzyılda artan Karamanoğlu saldırıları nedeniyle bölgeyi Kıbrıs Krallığı'na sattı. Karamanoğlu İbrahim Bey 1448'de Kızkalesi'ni ele geçirdi ve yeniden imar etti. 1471'de Osmanlıların eline geçen Kızkalesi, bu dönemde önemini kaybetmeye başladı. Cem Sultan, 1482 yılında Rodos Şövalyeleri'nin yolladığı gemiye binmeden önce bir süre burada kalmıştır.

Kızkalesi'ndeki ören yerlerinde kalelere, kiliselere, sarnıçlara, su kemerlerine, kaya mezarlarına, lahitlere, taş döşemeli yollara rastlanır.

Kıyıdaki kalenin 500 metre açığındaki küçük bir adacık üzerine kurulu kale, son yıllarda restore edilmiş ve sekiz kuleyle korunmuştur. Kalenin dış çevre uzunluğu 192 metredir.

Kızkalesi'nde eski dönemlerden kalma 4-5 tane kilise bulunmaktadır. Su kuyuları ve sarnıçların yanında, Lemas Çayı'ndan su kemerleri ile getirilen sular, Kızkalesi'nin su ihtiyacını karşılamaktadır. Büyük kiliseye giden taş döşeli Kutsal Yol'da, yol boyunca dizilmiş irili ufaklı lahitler vardır.

Kızkalesi'nin 10 km kuzeyinde yer alan vadinin yükselen kayalık yamacına oyulmuş ve Adamkayalar adı verilen insan kabartmaları bulunmaktadır. Dönemin yönetici ve soylularını simgeleyen kabartmalardaki figürlerde, kimi elinde üzüm salkımı, kimi kanepeye uzanmış haldedir. Roma döneminden kalma toplam 13 tablodan oluşan Adamkayalar, Şeytanderesi'ne hakim bir yerdedir.

GÜNÜMÜZDE KIZKALESİ

2000 nüfus sayımına göre nüfusu 8 bin 139 olan Kızkalesi'nde halkın temel geçim kaynağı tarım ve turizmdir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölge, kış aylarında halen konar-göçer hayatı yaşamakta olan Yörüklere ev sahipliği yapar. [1]