Solili Aratos

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Solili Aratos, doktor, şair, astronom, matematikçi.

İ.Ö. 315-240/239 yılları arasında yaşamıştır. Ondan Soli’de kalan tek andaç, XIX. yüzyıl gravürlerinde yıkılmak üzere olduğu görülen silindir biçimli anıtsal mezarıdır. Bu anıt-mezar tiyatronun yaslandığı höyüğün kuzey-batısındadır ve günümüzde üzeri otlarla kaplı bir tepecik görünümündedir. Belki de devrinin en görkemli anıtsal mimari örneklerinden birisiydi. Günümüzde özel mülkiyet içinde (tarım alanı) olduğundan kazısı yapılamamaktaydı ancak arazinin sahibinin izniyle 2020 yılında kazılar başladı. [1]

Aratos’un ilk hocası Ephesoslu Menekrates’tir ve olasılıkla bir süre orada eğitim görmüştür. Daha sonra Atina’ya gitmiştir. Atina’da Kıbrıslı Zenon’dan kurucusu olduğu Stoacı felsefeyi öğrenmiş ve Makedon Antigonos hanedanının krallarından Demetrios Poliorketes’in oğlu Antigonos Gonatas ile tanışmıştır. Antigonos Gonatas, Aratos’u İ.Ö. 277 ‘de Makedonya’daki sarayına davet etmiştir. Aratos orada hem kralın l. Antiokhos’un üvey kız kardeşi Phila ile olan evliliğini kutlamış hem de Antigonos’un Keltlere (İ.Ö.277) karşı kazandığı utkuyu bu savaşa ithafen yazdığı bir Pan İlahisi (Hymn to Pan) ile onurlandırmıştır. Daha sonra Suriye’ye gitmiş ve orada Antiokhos’un sarayında Odysseia’nın yazımını bitirmiştir. Sonunda yine Makedonya’ya dönmüş ve orada Antigonos’tan önce ölmüştür.

Kaynak: Dr. Remzi Yağcı, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Langiois V, 1861: Voyago dans la Cilicie et dans les Montagnes de Taures. Paris: 245 İçel Sanat Kulübü 2001-108 nolu Aylık Bülteninden Alınmıştır.

Prof. Remzi Yağcı- Dokuz Eylül Üniversitesi – Soli-Pompeiopolis kazılarına devam etmektedir. 2016