Tüccar Kulübü

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Mersin Tüccar Kulübü’nün Mersin’in sosyal hayatında büyük bir yeri ve önemi vardır. Yurt içindeki birçok benzeri kuruluşa örnek olmuştur. Kurulduğu günden beri mevcut ciddiyet ve saygınlığını yitirmemiştir. Resmi kuruluş tarihi 11.08.1927’dir. Kuruluş ilmühaberinde şöyle yazılıdır: “Mersin’de Kışla Caddesi’nde Nadir’lerin hanesinin bir kısmında Tüccar Kulübü ünvanı altında bir kulüp tesis ve küşadı teşebbüsünde bulunan ve kulübün Heyeti İdaresi’ni teşkil eden, Mersin’in Kiremithane Mahallesi’nde mukim Kırzade Mehmet Kazım ve Sait Ömer Nüzhetiye Mahallesi’nde mukim Kasap oğlu Kadri ve mahalleyi mezkurede mukim Kırmızı Yıldız Ticarethanesi sahibi Necip Mecit ve nüzhetiye Mahallesi’nde mukim tüccarlardan Jorji Efendi oğlu Fuat Şaşati ve Misak Keşiyan Beyefendiler tarafından ita kılınan beyanname ve mertubu, nüshateyn Nizamname-i Esasiyenin tetkik ve tahkikinde, münderecatında kanuna muhalif bir cihet görülmediği gibi, muaileyhimin evsaf ve şeraiti kanuniyeyi haiz oldukları ve mezkur kulübü küşat etmelerine bir güna mahzuru idari ve nizami olmadığı anlaşılmış olmakla işbu ruhsat ilmühaberi tanzim ve ita kılındı. “Yine kuruluş münasebetiyle Atatürk ve İsmet İnönü’ye de davet telgrafları çekilmiş ve her ikisinden de teşekkür ve kutlama cevapları gelmiştir.

Mersin Tüccar Kulübü

Mersin Tüccar Kulübü kurulduğu zaman, Mersin’de yine bir kısım tüccar ve Serbest Meslek erbabınca “Mersin Kulübü” adı ile bir kulüp daha bulunuyordu. Mersin o tarihte küçük olduğundan iki ayrı teşekkül fazla görülmüş ve iki kulübün yöneticileri bir araya gelerek birleşme kararına varmışlardır. Gerekli formalitelerin ardından kulübün ismi “Mersin Tüccar Kulübü” olmuştur.

Mersin Tüccar Kulübü’nde Cumhurbaşkanı olarak İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel ile birlikte birçok Başbakan ve Yüksek Devlet Adamı misafir edilmiştir. Kulübü ziyaret edenler arasında Mısır Kralı Faruk ile Kıbrıs Türk Lideri Fazıl Küçük de bulunmaktadır.

İçel Valiliği’ne tayin edilen Tevfik Sırrı Gür tarafından kapatılan Çukurova Barı’nın arsası üzerinde Tüccar Kulübü’ne tahsis edilmek üzere bir bina inşa edilmişti. Kulüp bu binada 40 yıl faaliyet göstermiştir. Bundan sonra Kulüp yönetimi ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticileri arasında varılan bir antlaşmada, yıkılan binanın son katında Kulübe yeterli bir kat tahsis edilmek üzere bina kulüp tarafından tahliye edilmiş ve çok modern bir bina inşasına başlanmıştır. Bu arada Tüccar Kulübü, kendisine rakip olarak kurulan ancak yaşayamayan Oda Kulüp binasına taşınmıştır. Ticaret Sarayı İnşaatı 1990 Mart ayında bitmiş ve Tüccar Kulübü kendisine tahsis edilen kata yerleşmiştir. Halen burada hizmet vermeye devam etmektedir.

https://www.mymagazine.com.tr/mersinin-bir-asirlik-sembolu-tuccar-kulubu.html/