Tarsus Beyaz Çimento Fabrikası

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Tarsus Beyaz Çimento Fabrikası

Takvimler 17 Ekim 1957’yi gösterdiğinde Çukurova’daki yerel gazeteler, Türkiye’nin ilk beyaz çimento fabrikasının açılışını yazıyorlardı. Kuruluş çalışmalarına 1 Ocak 1955 yılında Yeşil Toroslar Kollektif Şti. unvanı altında başlayan işletme tamamı özel sermaye olan 3,5 milyon Türk Lirası sermayeyle kurulmuştu. Dönemin vali, kaymakam, belediye başkanı ve yerel halkının da katıldığı açılış töreninde kurdeleyi yine dönemin Büyük Millet Meclisi Başkanı Refik Koraltan kesmişti. 3,5 milyon liraya mal olan fabrikanın yıllık üretiminin 7.500 ton civarında olacağı açıklanmıştı.

1967 yılına gelindiğinde Türkiye’nin ilk ve tek Beyaz Çimento Fabrikası artan ülke ihtiyacını da göz önüne alarak kapasitesini yüzde yüz artıracak, 2. Fırınını devreye sokma kararını aldı. Kalitesi ülke sınırlarını aşan Tarsus Beyaz Çimento Fabrikasının yurt içindeki satışları da oldukça iyiydi. Ancak, beyaz çimento ithalatı kararıyla ülkeye getirtilen çimentonun kalite açısından Tarsus’unkinden düşük ve dolayısıyla da fiyatının ucuz olması nedeniyle, uzun yıllar tek imalatçı olarak varlığını sürdüren fabrika, yeni piyasa koşullarında tutunamadı; zarar edip giderek zor duruma düştü.

Uzun yıllar tek olmanın alışkanlığıyla rekabetçi pazar koşullarına ayak uyduramayan işletme 1970 sonlarında düştüğü ekonomik dar boğaz nedeniyle kapandı. O yılların sanayi şehri olan Tarsus’ta belki de ilk kapanan fabrikaydı. Sonra da açık mezatla satıldı. Satın alanların fabrikayı çalıştırmadığı gibi yerine yeni bir şey de koyamamaları nedeniyle fabrika binası uzun süre neredeyse bir tarihi eser gibi öylece kaldı. Ancak, son yıllarda sökülüp tamamen yok oldu. Beyaz Çimento fabrikası Tarsus’un Adana çıkışında yer alan Beydeğirmeni mevkiinde kurulmuştu. Fabrikanın arsası şimdilerde devasa boş bir alan olarak durmaktadır.