Test Teknik Dersanesi

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
1977-2009 yılları arasında, Mersin’de eğitim-öğretim alanında önemli bir işlev gören Özel Test-Teknik Dershanesi; Fizik Öğretmeni Celâl Temel ve Matematik Öğretmeni Yalçıner Taşçı’nın girişimi; Kimya Öğretmeni Semahat Yürekli ve Edebiyat Öğretmeni Nihal Kuran’ın dahil edilmesiyle, 21 Eylül 1977 tarihinde; Mersin Atatürk Caddesi Hayfavi İşhanı’nın dördüncü katında, dört kurucu, dört öğretmenle ve dört derslikle açıldı.
      O sıralarda İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde özel dershaneler büyürken Test-Teknik Dershanesi, kısa sürede Mersin’den gelişip büyüyerek alanında tüm Türkiye’de bilinen örnek bir eğitim kurumu oldu. Dershanenin büyüme ve gelişme aşamalarında; heyecan, idealizm ve iyimserlik güçlü özellikler olarak ortaya çıktı. Daha çok tek kişinin (C. Temel) inisiyatifi ile alınan ve uygulanan kararlar, önceleri yeterli oldu. Ancak seksenli ve doksanlı yıllarda hızla gelişen kurum, ilkeleri belirlenmiş bir kurumsallaşma gerçekleştirdi.
     Dershane bünyesinde oluşturulan çok sayıda birimle, bir kurumun devamlılığını ve gelişmesini sağlayacak ilkeler, kurallar geliştirildi. Kuralları uygulama inadına girmeden, değişebilir, esnek uygulamalar gerçekleştirildi. İlke ve kuralların uygulanmasında, kişilerden doğan aksamalar, iç eğitimle giderilmeye çalışıldı, çok nadir hâllerde kişiden vazgeçildi.
      Öğretmen olmayanlar kuruma ortak olamazken birkaç yıl içinde elliye yakın öğretmen kuruma ortak yapıldı. Eşit işe eşit ücret politikasıyla tüm Türkiye’de örnek oldu. Mersin dışında şube açmayan, isim satmayan Test-Teknik, doksanlı yılların başında, beşi Mersin merkez, biri Tarsus’ta olmak üzere altı şubeye ulaştı. Bu sıralarda öğretmen-çalışan sayısı yüzü, bir öğretim yılındaki öğrenci sayısı beş bini aştı. Bir yılda, üniversiteleri, fen liselerini, Anadolu liselerini kazanan öğrenci sayısı binleri geçti. Doksanlı yılların başında, Test-Teknik’in de katkılarıyla Mersin, merkezi giriş sınavlarında hep üst sıralarda yer almaya başladı.
      Bir özel öğretim kurumu olmasına karşın Test-Teknik, yaptığı işe, ticari bir faaliyet mantığıyla bakmadı, eğitimin herkesin hakkı olduğu bilinciyle hareket etti; binlerce öğrenciyi kurslarından ücretsiz yararlandırdı. Hatta bazı öğrencilere üniversitede burs verdi. 
     Test-Teknik, merkezi sınavlara öğrenci yetiştirdiği, öğretim ağırlıklı bir çalışma yaptığı hâlde, başta Rehberlik Servisi olmak üzere, bünyesinde eğitsel çalışmalara da büyük yer verdi. Mesleki rehberlik, psikolojik danışmanlıkla birlikte çeşitli alanlarda öğrencileri hayata hazırladı. Dershanede, Halkla İlişkiler, Felsefe Kulübü, Şiir Kulübü gibi birimler oluşturuldu Benzeri hiçbir kurumda olmayacak kadar, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere yer verildi. Düzenli olarak, şiir, karikatür, satranç, masa tenisi, halı sahada futbol gibi yarışmalar düzenlendi. Çok sayıda konferans, panel, seminer gerçekleştirildi. Veli Toplantıları bile başlı başına bir eğitim platformu şeklinde geçti. 

Çarşı'daki binası daha önce de İngiliz Konsolosluğu ve Özel İçel Lisesi olarak kullanılan ortası avlulu çok özgün bir yapıydı.

Test-Teknik Dershanesi'nin çarşı şube binası
    Test-Teknik, Mersin kenti sevdalısı bir kurumdu. Mersinli sanatçıların, ressamların, şairlerin, yazarların, müzisyenlerin destekçisi oldu. İlk olarak, eski Mersin fotoğraflarını dershane şubelerindeki duvarlarda sergiledi. On yıl boyunca (1991-2000), on Mersinli ressamın eserlerini duvar takviminde kullanarak onlara destek oldu. Matbaasının da verdiği avantajla, birçok şair ve yazarın eserlerini kitap olarak bastı.
    Test-Teknik Dershanesi’nin kurucusu Celâl Temel, yıllarca, merkezi Ankara’da bulunan ve özel dershanelerin kurumlaşması için büyük çabalar veren, kısa adı ÖZ-DE-BİR olan Özel Dershaneler Birliği Derneği yönetim kurulu ikinci başkanı olarak görev yaptı. İki binli yılların başında, özel dershane sektörüne, cemaat dershaneleri ve zincir dershanelerin girmesiyle, ÖZ-DE-BİR’in tüm çabasına karşın, alanda bir yozlaşma başladı. Test-Teknik bu konuda da, Türkiye’de benzer birkaç (en çok da ÖZ-DE-BİR Başkanı İbrahim Arıkan’ın sahibi olduğu İstanbul MEF Dershanesi) kurumla birlikte, bu yozlaşmaya karşı büyük bir çaba gösterdi. Ancak hükümetlerden destek alan cemaat ve zincir dershaneciliği işi iyice yozlaştırdı.
      Eğitimin ciddi bir iş olduğu bilinciyle hareket eden Test-Teknik Dershanesi, yanlış bir iş yapmaktansa, 2009 yılında, durumu protesto eden bir açıklamayla alandan çekildi… 
      Test-Teknik Dershanesi, otuz yılı aşkın süre içinde Mersin’de eğitim alanında bir başarı öyküsü yarattı; eğitimde bir Mersin markası oldu. 

[1]

  1. Celal Temel 2 Mayıs 2020, Mersin