Viktor Venüs

Mersin Kent Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Viktor Venüs (d. 1918 Mersin, ö.2010) Mersinli doktor, kentin Cumhuriyet'in ilanından sonraki ilk Hristiyan belediye başkanı.

25 Ekim 1918'de Mersin'de doğdu. Beyrut göçmeni Maruni Hristiyan bir ailenin çocuğuydu. Babası Halil Venüs ile amcası Emin Venüs, Devlet Demiryolları'nda tren makinisti olarak çalıştı. Amcası, Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı trenin makinistliğini yaparken kendisi de Atatürk'ü istasyonda karşılayan çocuklar arasındaydı.

1938 yılında tayin sebebiyle yerleştiği İzmir'de Erkek Lisesi'nde okurken atletizm alanındaki başarılarıyla milli takıma yükseldi. Bir paşanın müsabakalarda "Türk ismiyle yer alması" uyarısı sonrası "Vakur" adını da kullandı. Milli takımla Balkan Oyunları'na gideceği sırada 2. Dünya Savaşı başladı, İtalya, Yunanistan'ı işgal etti ve oyunlar iptal oldu.

Spordaki yeteneğiyle Galatasaraylı yöneticilerin ilgisini çekti. 10 bin TL transfer ücreti ve 100 TL maaş ile transfer edilmek istendi ancak ailesinin ısrarıyla 5 bin TL transfer bedeli karşılığında İstanbulspor'u tercih etti.

1948'de İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra pratisyen doktor olarak meslek hayatına atıldı. Viktor Venüs bugün Mersin'de doktorluk yapan birçok ismin doktoru olarak tanınıyor. Mesleğini icra ederken öğretmen ve askerlerden para almayan, maddi durumu iyi olmayan hastaları da ücretsiz tedavi eden Venüs, kentin sevilen isimleri arasındaydı.

Küçük resim oluşturmada hata: Küçük resim hedefe kaydedilemiyor

1966/67 futbol sezonunda Mersin İdman Yurdu genel kaptanı olarak yönetimde görev alan Venüs, aynı sezon kırmızı-lacivertlilerin 1. Lig'e çıkmasına katkı sundu. İstanbul'dan Lefter Küçükandonyadis'i antrenör olarak takımın başına getiren ve 36 bin liralık ücretini de cebinden veren Venüs, 4 dönem boyunca Mersin Belediyesi meclis üyeliği yaptı.

Dönemin belediye başkanı Zeki Ayan'ın Fransa'ya gitmesi üzerine 1963 yılında 9 ay başkanlığa vekaletname eden Venüs, Uray Caddesi'nde yer alan ve papazı olmadığı için dini törenlerin yapılamadığı Maruni Cemaati'nin kilisesini cami olması karşılığında devlete bağışlayarak Nusratiye Camisi'nin yapılmasını sağladı.

Viktor Venüs, 91 yaşında hayata gözlerini yumdu.